Mutta sinänsä tämä kuvaa molempien iltojen puolesta, Crème brûlée. En ole ikinä maistanut niin hyviä
Crème brûlée -annoksia kuin nämä kaksi olivat. Ja oli muuten ihan sattumaa, että ne kuuluivat molempien iltojen menuihin ja se oli minullekin yllätys. Toinen annoksista oli ammattikokin valmistama, toinen kotikeittiössä valmistettu.
Tämä herkku inspiroi minua sen verran, että kaivoin myös ohjeen kyseisen herkun valmistukseen. Resepti on lainattu Valion sivuilta.
Crème brûlée on klassinen, ranskalainen jälkiruokaherkku, joka on yllättävän helppo valmistaa. Ohje kuudelle hengelle.
Valmistusaineet
puolikas | vaniljatankoa |
1 prk (3,3 dl) | kuohukermaa |
1 dl | kevytmaitoa |
4 | keltuaista |
1/2 dl | sokeria |
Pinnalle
hienoa ruokokidesokeria |
Valmistusohje
Halkaise vaniljatangon puolikas. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa.
Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen.
Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa.
Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin.
Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.
Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa 2 - 3 tuntia.
Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.Mikäli ei ole käytettävissä kaasupoltinta, voit tehdä rapean sokeripinnan jälkiruokiin näin: Sulata 1 dl tavallista hienoa sokeria paksupohjaisessa teräskattilassa keskilämmöllä. Anna sokerin sulaa ja saada aavistus kullanruskeaa väriä. Kaada sula sokeri leivinpaperille, levitä se heti teräslastalla ohueksi levyksi. Anna jäähtyä täysin ja kovettua. Murskaa kovettunut sokerilevy leivinpaperin välissä pieniksi muruiksi nuijaa käyttäen. Ripottele jälkiruokien pinnalle ennen tarjoilua.
Joten tätäpä täytyy tämänkin kotikokin joskus kokeilla. Ehkei kuitenkaan kannata sitä kokeilua suorittaa oikeasti ensimmäistä kertaa silloin, kun on vieraita tulossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti